Bruichladdich
2012-10-07 med Joanne Brown
I samband med Whisky
Convention i Nacka september 2010 så var vi ett antal medlemmar som kom i
kontakt med Joanne Brown från Bruichladdich och imponerades av hennes utstrålning.
När Joanne nu återkom till Sverige för att delta i Nackamässan
så gav våra långvariga diskussioner med den svenske importören Bibendum ett
positivt resultat. Av de kommentarer jag hörde efter provningen så var Joanne
en uppskattad provningsledare.
Bruichladdich
grundades 1881 och ser i en del avseenden ut ungefär som vid den tidpunkten.
Destilleriet ligger vid Loch Indaal med Bowmore i
synfältet rakt över vattnet. 1994 var Jim Beam ägare och stängde då
destilleriet. I slutet av 2000 köptes destilleriet av Murray McDavid med Mark
Reynier i spetsen. 2001 anställdes Jim McEwan som produktionschef och gick
också in som delägare. 29 maj 2001 gjordes den första destillationen och det
var Port Charlotte. Första destilleringen av Octomore gjordes 3 oktober 2002. I
augusti 2012 köptes Bruichladdich av Rémy Cointreau.
En händelse som många vid destilleriet ser positivt på.
Bruichladdich är den
största privata arbetsgivaren på Islay med sina 55 anställda. En orsak till så
många anställda är att man som enda destilleri på Islay även buteljerar vid
destilleriet. Genom ägarförändringen så planeras för utökning av såväl
produktion som buteljeringsanläggning. Jim McEwan planerar att gå i pension
sommaren 2013 efter att ha gjort 50 år i whiskybranschen. Joanne var dock inte
helt säker på att det blir så. Ägarförändringen och nya förutsättningar kan
kanske få Jim att ändra sig.
Under 2012 har
Bruichladdich för första gången sedan 2001 etablerat en s.k. core range. D.v.s.
whisky som alltid skall finnas i programmet. Utöver The Laddie
Ten som lanserades 2011 har nu även The Laddie Sixteen och The Laddie Twenty Two lanserats. Under året
kommer också Octomore 10yo att lanseras.
Bruichladdich är det
mest innovativa destilleriet i Skottland och har givit
ut mängder av olika single malt whisky. Bland nyheterna finns nu också
Bruichladdich som destillerats på korn från Islay. Man har kontrakt med ett
antal spannmålsodlare som levererar sitt korn till
Bruichladdich.
De
whisky som ingick i dagens
provning är alla nyheter och de flesta av dom har inte lanserats i Sverige än,
varför vi med hjälp av Bibendum har privatimporterat sex av kvällens åtta
whisky.
Som en liten
avslutning och överraskning bjöds deltagarna på Bruichladdich Rocks som
serverades med en isbit. Whiskyn är gjord för att drickas på det sättet.
Inte bara vi som var
nöjda med eftermiddagen. Även Joanne var nöjd och vi fick följande hälsning.
Hi!
Back safely to Glasgow yesterday and now working hard at my desk!
It was a pleasure to conduct a tasting for such a well organized and
enthusiastic Whisky Club.
Take care and I'll see you again in Sweden or Islay soon!
Best Regards
Joanne
Följande buteljeringar
provades och med poäng från omröstningen för resp. whisky som kvällens bästa.
Glas 1 Bruichladdich Islay Barley Dunlossit 2006, 50%; 499:- kr 7 poäng
Glas 2 Bruichladdich The Laddie Ten, 46%; 439:- kr 20 poäng
Glas 3 Bruichladdich The Laddie Sixteen, 46%; 699:- kr
27 poäng
Glas 4 Bruichladdich The
Twenty Two, 46%; 1099:- kr 114
poäng
Glas 5 Bruichladdich Black Art 3, 22yo, 48,7%; 1199:- kr 102
poäng
Glas 6 Bruichladdich DNA 4,
27yo/1985, 49,3%; 2999:- kr 156 poäng
Glas 7 Port Charlotte Multi Vintage (The Peat
Project), 46%; 449:- kr 69 poäng
Glas 8 Octomore 5.1, 59,5%; 1199:- kr
37 poäng
Bernt Sjödin
Det underlägg
vi använde som PDF
Provningsnoteringar Bernt Sjödin.
Bruichladdich Islay Barley Dunlossit 2006, 50%
Färg: Ljus guld - guld
Doft: Vanilj, ungdomlig, äpplig
Smak: Sötma, vanilj, eldig, ungdomlig
Eftersmak: Eldig, vanilj, äpplig
Poäng: 78
Fat: 100%
bourbonfat
Bruichladdich The
Laddie Ten, 46%
Färg: Guld
Doft: Vaniljtoner, lite russin/torkad
frukt, sötmatoner, röktoner
Smak: Kryddig, ganska lätt, vaniljtoner
Eftersmak: Medellång med vanilj- och fattoner, sötma
Poäng: 82
Fat: 90%
bourbonfat + 10% sherryfat
Bruichladdich
The Laddie Sixteen, 46%; innehåller ca 20 år gammal whisky
Färg: Guld – mörk
guld
Doft: Fruktig, vinösa toner, lite vanilj
Smak: Vanilj, kryddig
Eftersmak: Vanilj, smörkola, fattoner, lite choklad, sötma
Poäng: 88
Fat: ”100%
bourbonfat” + lite Virgin oak
Bruichladdich The Laddie Twenty Two, 46%
Färg: Ljus guld - guld
Doft: Fattoner, vanilj, citrus
Smak: Vanilj, kryddig
Eftersmak: Medellång med mycket vanilj, äpplen
Poäng: 87
Fat: 100%
bourbonfat – ”Bruichladdich at it´s
peak”
Bruichladdich Black Art 3,
22yo/1989, 48,7%
Färg: Brun med tydliga rödtoner
Doft: Kryddig, vinös, aning fattoner
Smak: Choklad, fyllig, fattoner
Eftersmak: Lång med torkad frukt, choklad, mogna äpplen
Poäng: 93
Fat: Sex olika typer av fat men vilka är en hemlighet som
Jim McEwan bär med sig.
Övrigt: 350 flaskor kommer till Sverige senare under 2012.
Bruichladdich DNA 4,
27yo/1985, 49,3%; tot. 1698 flaskor
Färg: Ljus guld
Doft: Vanilj, mogna äpplen
Smak: Vanilj, lite oljig, äpplen
Eftersmak: Mycket vanilj, mogna äpplen och choklad
Poäng: 92
Fat: 100%
bourbonfat
Port Charlotte Multi Vintage (The Peat
Project), 46%
Färg: Ljus guld
Doft: Rök, ungdomliga toner
Smak Rök, vanilj
Eftersmak: Rök, söt, vanilj; lite endimensionell
Poäng: 80
Fat: 100% bourbonfat
Octomore 5.1, 59,5%; 169 ppm
Färg: Ljus guld
Doft: Rök – brandrök – öppen spis
Smak: Rök, sträv, eldig, vanilj
Eftersmak: Lång med mycket rök, vanilj, söt
Poäng: 88
Provningsnoteringar Per Eriksson.
Bruichladdich Islay
Barley Dunlossit 2006, 50%
Doft: Ung, äpplen, sälta, kryddor
Smak: Ung, lite rå, sälta, kryddor
Eftersmak: Ung, sälta, vanilj, lång
Poäng: 72
Bruichladdich
The Laddie Ten, 46%
Doft: Choklad, lite ek, sherrytoner,
lite ungdom
Smak: Choklad, godis, vanilj, frukt,
kryddor
Eftersmak: Choklad, lite ek, frukt, vanilj, lång
Poäng: 84
Bruichladdich
The Laddie Sixteen, 46%; innehåller ca 20 år gammal whisky
Doft: Choklad, mjuk, ek, fat, bourbon
toner, vanilj
Smak: Choklad, frukt, godis, ek, fat, bourbontoner
Eftersmak: Choklad, frukt, godis, ek, lång
Poäng: 88
Bruichladdich The Laddie Twenty Two, 46%
Doft: Vanilj, frukt, balanserad, ljus choklad, fattoner
Smak: Choklad, frukt, godis, citrus, sötma, godis,
balanserad, lite ek, vanilj
Eftersmak: Godis, choklad, frukt, ek, lång
Poäng: 92
Bruichladdich Black Art 3, 22yo/1989, 48,7%
Doft: Mjuk, lite spritig, choklad, obalanserad, liten
sherryton.
Smak: Vin, svavel
Eftersmak: Svavel, vin, romtoner
Poäng: 75
Kommentar Väldigt svår att få grepp om. Doften stämde inte alls med
smaken. Inte alls min stil
Bruichladdich DNA 4,
27yo/1985, 49,3%; tot. 1698 flaskor
Doft: Mjuk, frukt, lite vanilj, lite taniner.
Smak: Frukt, godis, vanilj, fräsch, balanserad
Eftersmak: Frukt, godis, ek, vanilj, lång
Poäng: 93
Port Charlotte Multi Vintage (The Peat
Project), 46%
Doft: Ungdom, rök, sälta, kryddor, vanilj
Smak Rök, sälta, lite ung, animalisk rök, kryddor, vanilj
Eftersmak: Rök, vanilj, godis, sötma, lång
Poäng: 86
Octomore 5.1, 59,5%; 169 ppm
Doft: Spritig, rök, sälta
Smak: Rök, sälta, spritig, malt, vanilj
Eftersmak: Rök, sälta, vanilj
Poäng: 80